tisdag, april 14, 2009

Hockey-VM är redan slut...

Krönika

Så var ännu ett hockey-VM förbi. För våra svenska damer i alla fall. Hockey-VM för damer har vart aktuellt i veckan som varit och gått oss ganska obemärkt förbi. Även fast resultaten varit ganska positiva för damkronorna, vinst i tre matcher av fem. Men frågan är vem har märkt att Sverige spelade bronsmatch på påskafton på samma sätt som om det skulle ha gällt killarna?! Turneringen har till och med ägt rum i grannlandet Finland.

Men att hockey-VM för herrar närmar sig med stormsteg blir vi ständigt påminda om. Vi blir matade med tv-reklam och stora uppslag i tidningen om den kommande turneringen. Med historik, skador, förväntningar, hur spelartruppen ser ut i år, m.m. Samma sak när turneringen är igång. Det är reklam om när matcherna ska spelas, varje dag skrivs det sida upp och sida ner om matchen som varit, statisktik, folk som ska tycka och tänka om varje minut av spelet, vad var bra vad måste förbättras till kommande match.

Nu har damkronorna inte varit aktuella i stora turneringar som EM, VM och OS lika länge som herrarna visserligen. Men just därför borde man hjälpa dem att synas bättre så det svenska folket får upp blicken. Speciellt då damerna spelat bra hockey och gett fina resultat i stora turneringar. Här har speciellt media en mycket viktig roll. Det är trotsallt där vi ser det mesta av vad som händer i sportvärlden.

Nu blev det tyvärr inte den avslutningen vi ville ha på påskhelgen. Damkronorna förlorade med 1-4 och blev utan bronsmedalj, vi får hoppas det går bättre för herrarna. För med detta sagt vill jag inte att vi ska bojkotta herrarna, bara lyfta fram och ge mer plats åt andra duktiga idrottare också.

Therése Persson

Veckans


Namn: Eva Riklund
Ålder: 54 år

Familj: Man, två vuxna barn och hund

Sysselsättning: Utbildningsadministratör. Arbetar med student- och lärarservice.

Hur länge har du bott i Piteå?
- 13 år i år

Vad är det bästa med Piteå?
- Att alla känner varandra.

Vad är det sämsta med Piteå?
- Det är samma som det bästa - att alla känner varandra.

Har du något smultronställe i Piteå?
- Ja, Stenskär. Det är en ö ute i skärgården som är oväntat orörd och har en fantastisk sandstrand.

Alexandra Gustafsson

Iskallt med piratkopior


Sedan IPRED-lagen trädde i kraft lever nu fildelarna farligt på nätet. Att tanka ner en film kan bli en riktigt dyr historia.



Adam Schatzl

Ännu ett Luleånyförvärv


Det händer mycket nu runt Luleå Hockey. Förra veckan presenterades Rögles succétvillingar, Cameron och Christen Abbots, och idag var det dags för ännu ett nyförvärv.


Det är den defensive backen Robin Jonsson som har skrivit på ett tvåårskontrakt. Jonsson har de två senaste säsongerna spelat för Timrå. Han har dessutom fyra säsonger med Färjestad, där han var med och vann ett SM-guld samt två silver.

Jonsson har totalt spelat 265 elitseriematcher men bara skrapat ihop 37 poäng, varav 9 mål. Som tidigare nämnts är dock Jonsson en defensiv back som med sin storlek, 186 cm och 92 kilo, jobbar hårt i det tysta. Nu ser han fram emot att komma till Luleå.
- Det känns jättebra, jag hoppas att båda parterna blir lika nöjda med det här, säger han till NSD.


Robin Lundin