lördag, maj 09, 2009

Maia Hirasawa väcker känslor

Stockholmstjejen Maia Hirasawa blev känd genom bandet Hello Saferide, med Annika Norlin i spetsen, där Hirasawa var körsångerska. Nu är det Maia Hirasawa som är i spetsen, med sex musikaliska talanger i bakgrunden.

Ikväll avslutade Hirasawa sin Sverigeturné, GBG vs STHLM, i Piteå inför ett näst intill fullsatt Studio Acusticum. Med låtar som Star Again, Hush Now och Gothenburg väckte Hirasawa publikens känslor med en vibrerande röst och ett engagemang som utstrålade lycka. Lycka att få sjunga sina låtar inför en gungande publik, en sista gång på denna turné. Maia Hirasawa avslutade konserten och turnén med ledmotivet till TV-serien Stormen, Leva nu, en spröd melodi med ett starkt innehåll.


Maia Hirasawa sjunger Gothenburg i Studio Acusticum.

Sanna Längvik

Ingen oro när E.M.D. kommer till Piteå

När pojkgruppen E.M.D. gästade Gallerian i Piteå idag stod det människor överallt i byggnaden. Rulltrapporna var fyllda av folk och det var svårt att över huvud taget ta sig mellan butikerna. Trots detta var inte centrumledaren Charlotta Wallstén orolig för säkerheten.

Klockan halv tre idag var det dags för killarna i E.M.D. att entra den lilla och provisoriska scenen på bottenplan i Gallerian. Gruppen, som var här för att lansera sitt nya album "A State of Mind", sjöng ett par låtar och hade sedan skivsignering. Redan flera timmar innan start hade människor samlats i Gallerian för att säkra en bra plats.
-Vid tolv började folk komma in och ställa sig för att få bra platser där de ser scenen bra, säger Charlotta Wallstén som är centrumledare för Gallerian.
Hur många människor det faktiskt befann sig på plats vid gruppens framträdande får Charlotta Wallstén inte reda på förrän i morgon då statistiken kommer, men en uppskattning har hon.
- Jag tror att det i alla fall var 1000 personer här, säger hon.

Evakuera vid brand
Att vuxna och barn trycker ihop sig i rulltrapporna är inget som oroar Wallstén, men för att undvika att någon blir klämd eller skadad på annat sätt har de stängt av rulltrapporna under framträdandet.
Hur alla människor skulle ta sig ut vid en eventuell brand är inte heller något som Charlotta Wallstén oroar sig för. Det finns många nödutgångar, säger hon.
-Skulle börja brinna så får vi evakuera. Det finns till
exempel nödutgångar här bakom hissen och ut genom
apoteket, säger hon och pekar i flera olika riktningar. Det gäller bara att alla förstår att det är på riktigt.

Skötsam publik
Under dagens evenemang fanns det två säkerhetsvakter på golvet och tillsammans med arrangörerna var de fem-sex personer som arbetade på plats i Gallerian. Men de timmar som E.M.D. befann sig på plats gick enligt Wallstén lugn till.
- Jag tycker det har gått väldigt bra. Det är ju en sådan åldersgrupp också, säger hon och nickar mot några tjejer i tioårsåldern.

Alexandra Gustafsson

En ståuppkomikers första steg ut i rampljuset

(PITEÅ) Joakim Österberg är 25 år gammal, har halvt ångest över allt som sker på jorden och är allmänt bitter. I onsdags tog han sitt första kliv åt sidan på den stig som trampats upp åt honom. Journaliststudenten steg upp på Kalles scen, tog mikrofonen i handen och inledde sin karriär som ståuppkomiker.

En hel drös med Pitebor - studenter som arbetande människor - hade betalat garderob, beställt en öl och slagit sig ner till bords för att underhållas av den skånske journaliststudentens skorrande stämma. Spontana applåder och skratt mötte borttappade kom-ihåg-lappar och diskussioner om frågeställningar som de flesta någon gång frågat sig.



Sanna Längvik