torsdag, maj 14, 2009

Pitespalten testar sommarlekar

Snart är sommaren här på riktigt och Pitespalten passade på att testa spel/lekar som hör sommaren till.

Kubb
+ Nästan alla kan vara med. En favorit på sommarkvällen.
Bökigt att ta med sig om man inte har bil.
Betyg:



Vattenkrig
+ Barnet i dig kommer fram. En varm sommardag är det dessutom skönt att bli lite avkyld.
Risk för att det blir blött inomhus också.
Betyg:




Krocket
+ Skadeglädjen är enorm, vinnarinstinkten träder fram.
Tar en stund att sätta upp bana, och en stund att ta ner den.
Betyg:




Frisbee
+ Variation, finns i både golf- och lagvariant. Dessutom är det roande att bara kasta med en vän. Billigt!
Golf- och lagvarianten kräver spelplan. Att bara stå och kasta kan bli trist i längden
Betyg:




Fotboll
+ Allt som behövs är en fotboll och en spelplan.
För ha så roligt som möjligt måste du ha en gräsplan, mål, spelare och målvakter också.
Betyg:




Brännboll
+ Nostalgiresa till idrottslektionerna i grundskolan.
Kan vara svårt att få ihop tillräckligt med folk.
Betyg:




Boule
+ Enkelt. Alla utom de allra yngsta kan vara med. Men se upp, mormor kan spöa skiten ur dig! Hittar inga uppenbara, men kan bli ganska trist i längden.
Betyg:




Jätteplockepinn
+ Svårt att hitta något, man får vara utomhus?!
Inte alls kul, spela den lilla varianten om du nu ska spela.
Betyg:




Badminton
+ Bra motion. Alltid kul med tävlingsmoment.
Nät är kul att ha, men jobbigt att sätta upp och ta ner.
Betyg:




Strandtennis
+ Enkelt. Nära till ett svalkande dopp då det blir för varmt. Eller varför inte spela i vattnet?
Du behöver en strand, det hittar du inte överallt.
Betyg:




Volleyboll
+ Ger en oerhörd sommarkänsla med sand mellan tårna. Roligt.
Du måste ha en plan, det är ganska tråkigt att bara stå och passa med en volleyboll.
Betyg:




Minigolf
+ Även om det är roligare med sällskap kan du faktiskt spela ensam.
Kostar en slant. Finns inte alltid i närheten. Dåligt underhåll på många banor, titta efter småstenar innan du slår.
Betyg:




Studsmatta
+ Bra träning om du studsar en stund.
Kan vara farligt om ni är flera som studsar samtidigt. Mattan kostar dessutom en del.
Betyg:




Streetbasket
+ Enkelt, kan vara kul att bara stå och skjuta själv. Roligare med två dock.
Du bör ha en basketkorg, och det har man inte i bakfickan alla gånger.
Betyg:




Robin Lundin

"The Big Four"


Varje år är fyra länder förutom det vinnande bidraget direktkvalificerade till nästa års final av Eurovision Song Contest. Är de bättre än alla andra? Varför ska just de särbehandlades?


”The Big Four” är alltså betäckningen på de fyra ”största” länderna i Eurovision Song Contest. Dessa länder är de som bidrar med mest pengar till tävlingen.

Det hela började när Tyskland inte klarade av att kvalificera sig till Eurovision Song Contest 1996. Då införde man från 1998 en regel om att de länder som bidrar med mest pengar till Europeriska Radio-och TV-unionen alltid ska få vara med och tävla oavsett placering i tävlingen. De fyra länderna har blivit kända som ”the big four” och de är Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Spanien.

Det kan tyckas väldigt orättvist, att de får tävla kommande år även om de kanske hamnar sist i finalen. Men man måste också tänka på att  utan dessa länder skulle kanske inte Eurovision Song Contest kunna genomföras. De här länderna ger varje år stora summor pengar så utan deras insatts skulle de andra länderna bli tvungna att ge mycket mera. Något som många inte har möjlighet till.

Therése Persson

Vi träffas på biblioteket

Piteås stadsbibliotek ska bli en mötesplats där mångfald är målet. Genom projektet Lika som bär vill stadsbiblioteket uppmärksamma personer med funktionsnedsättningar, utländsk bakgrund och HBT-personer - homosexuella, bisexuella och transsexuella.

Kort sagt kan man förklara projektet Lika som bär som ett mångfaldsprojekt. Grupper som ofta diskrimineras i samhället ska få lättare tillgänglighet till Piteå stadsbibliotek. Idén kom ursprungligen från Helen Esberg och Inger Wärngård, båda personal på biblioteket.
- Det finns en synskadad man som ofta promenerar själv till biblioteket, men när han kommer innanför dörrarna så klarar han sig inte själv längre. Det fick oss att tänka till, säger Helen Esberg som är ledare för projektet.

Lättillgängligt för alla
Målet med Lika som bär är att göra stadsbiblioteket till en lättillgänglig mötesplats för alla. Bland annat ska det läggas in en matta som ledstråk för synskadade och blinda, punktskrivare ska köpas in och hörselslingor installeras.
- I detta nu håller vi på att installera tidningsdatorer där man kommer kunna läsa eller lyssna till dagstidningar från hela världen, säger Esberg. Vi kommer även se över vårt sortiment när det gäller HBT-material. Det ska finnas något för alla. Lika som bär startade i mars och har sedan dess haft olika evenemang på stadsbiblioteket. Genom samarbetet med Sensus och NAV, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, har bland annat utställningen "Gud har 99 namn" visats under april månad. I slutet av maj är det dags för nästa evenemang, då Ingela Olsson ska föreläsa om möten med folk från andra kulturer.

Mer ekonomiskt stöd
Projektet som tidigare beviljats 200 000 kr från Kulturrådet fick i början av april även beviljat stöd från Kultur- och fritidsnämnden med 35 000 kr. I dagsläget väntar man på besked om ytterligare ekonomiskt stöd från kommunen för att kunna fortsätta driva projektet i höst.

Alexandra Gustafsson

En sommar utan Badhusparken

(PITEÅ) Badhusparken har alltid varit en samlingsplats för stadens invånare. Evenemang så som konserter och loppmarknader har lockat mycket folk till parken, framför allt under sommarhalvåret. I sommar ska parken ta sommarlov och vila från fötter, bord och stolar.

Under ett antal år har Parkenheten på Kultur- och Fritidsnämnden sökt biståndspengar till en upprustning av Badhusparken. I år har kommunfullmäktige avsatt pengar för att låta parken vid Piteälven göra en ansiktsmask.
– I eftermiddag ska vi börja fräsa gräsytor och lägga på ny matjord, berättar Ulrika Boman, parkchef och stadsträdgårdsmästare vid Parkenheten i Piteå.
För att upprust
ningen av parken ska bli riktigt bra kommer den att vara stängd under hela sommaren. Senaste renoveringen gjordes 1985 och Parkenheten stod mellan valet att låta gräsytorna bli till en leråker eller att göra någonting åt dem.
– Det är ett ex antal 1000 människor i veckan som sliter på parken, menar Boman. Vi vill fortsätta att ha en park med mycket aktiviteter där folk kan träffas.

Säkrare kvällar
Sommarens aktiviteter kommer att flyttas till Noliaområdet i Piteå. Medan besökarna spenderar tid några hundra meter från parken, kommer gräsytor, grusgångar, belysning och buskage att förbättras i Badhusparken. Det kommer inte att bli några radikala förändringar.
- Vi kommer att byta belysningsstolpar och även börja belysa träd i parken, beskriver Ulrika Boman. Just nu belyser vi endast gångarna och på kvällarna är det helt svart utanför dem. Vi vill att parken ska bli ett säkrare ställe att vara på.
Parkenheten har fått 1 miljon kronor att rusta upp parken med. Dessa kommer både att användas till synliga och osynliga, för besökaren, förbättringar. Bland annat kommer en ny bevattningsanläggning att köpas in. Portarna till den förbättrade Badhusparken slås upp igen
efter sommaren.
Sanna Längvik

Gratis är gott


Varför ska man betala 2400 kr för att gå på Roskilde när det finns festivaler som är gratis?


Såhär i sommarlovstider slåss arrangörerna vilt om festivalbesökarnas gunst. Svenskarnas favoriter är Hultsfred, Sweden Rock Festival och Roskilde. Tillsammans drar de mer än 130 000 besökare varje sommar. En biljett för Roskildes festivaldagar går på 2400 kr, tätt följt av Sweden Rock Festival och Hultsfred som kostar 2100 kr respektive 1500kr. I och med att konkurrensen mellan festivalerna ökat och artisterna blivit allt dyrare har det gjort att priserna på biljetter löpt amok och nu är uppe i rekordsummor. I festivalkalkylen får man dessutom inte glömma bort kostnaden för resan och boendet.



Gratisfestivalerna är fortfarande få, men de finns, och med tanke på hur mångas ekonomiska situation ser ut såhär i kristider blir gratisalternativen allt intressantare.

Den mest populära gratisfestivalen i Sverige är RIX FM Festival. Den besöker varje sommar 17 olika städer i Sverige och har med sig hela Sveriges artistelit. I år kommer till exempel Velvet, BWO, Melody Club, Erik Hassle, Star Pilots och Snow Patrol, artister som nästan alla i Sverige känner igen efter att de spelats flitigt i radio. En fördel med RIX FM Festival jämfört med alla andra festivaler är att den hålls på så pass många ställen i Sverige att de flesta har möjlighet att ta sig dit och komma tillbaka samma dag och slippa kostnaden för boendet.


Adam Schatzl