torsdag, april 16, 2009

Skralt hockeyintresse gör Pite unikt

Krönika


Piteå HC har fått fram många stora hockeyspelare genom åren och att få se hockey i Piteå är ofta en möjlighet att skåda framtida stjärnor. Den chansen är det få som verkligen tar.
I stället är det damfotbollen som berör.

Blickar man tillbaka 5-10 år var Kvarnvallens ishall, som LF Arena hette då, fylld av publik och det andades en stor hockeyanda. Den andan och det intresset brast enormt i samband med att Piteå HC åkte ur Allsvenskan (ishockeyns näst högsta division) och sedan dess har beskrivelsen av Piteå som hockeystad bara varit en enda stor myt. Det har inte minst vi som flyttat upp hit i tron om ett gigantiskt hockeyintresse i staden upplevt. Att stödja sin lokala hockeyrepresentant står uppenbarligen inte på prioriteringslistan för piteborna.


Under den senaste säsongen hade Piteå HC ett publiksnitt på 482 personer – 16 personer mindre än vad Piteå IF hade i damernas Norrettan. Förvisso spelade Piteå IF då i andradivisionen med god chans att ta sig uppåt mot Allsvenskan – och gjorde det dessutom – men i ärlighetens namn kan man inte vika undan för att ishockeyn både är en större sport och mer underhållande än damfotbollen. När man då stegade in på Piteå IF:s allsvenska premiär i vårvädret kom publikantalet som en chock. Hela 2243 personer hade sökt sig till LF Arena för att se en match mellan två förväntade bottenlag i damallsvenskan. En sådan publiksiffra kan Piteå hockey bara dömma om i nuläget.

Nej, givetvis bör inte mindre folk gå på fotbollen.

Det är fascinerande att så många väljer damfotboll i Piteå. Det är Sveriges enda renodlade damfotbollstad. För det är Piteå som har det definitivt högsta publiksnittet i hela allsvenskan, inget annan klubb är ens nära.

Tänk om piteborna ändå skulle inse att hockeyn bjuder på en minst lika stor folkfest som damfotbollen, då skulle publikantalet öka markant och även intresset för att få upp klubben i en högre division. Nu ligger Piteå hockey och slappar i tredjedivsionen och så länge inte klubben skräller och tar sig uppåt kommer Piteå att förbli en damfotbolls-stad i stället för en sportmetropol med goda hockeyinslag.

Men det kanske är lika bra? Damfotbollsintresset i Piteå är och förblir då helt unikt.

Andreas Holm