söndag, maj 10, 2009

Piteå IF - Ersboda SK 2-2


Sanna Längvik

Metallica

€€€€

Plats: Globen

Publik: 16531

Bäst: Blackened. Hör vanligtvis inte till mina favoriter men denna kväll lyfte den.

Sämst: Am I evil? Inte heller någon favorit och blir en stor besvikelse som första extranummer.

Tillbaka i Globen efter besvikelsen i mars då konserten blev inställd på grund av sångaren James Hetfields kräksjuka, det börjar riktigt bra men när kvällen är slut är det ändå en viss besvikelse jag känner.

Metallica gör sitt yttersta för att kompensera för den inställda konserten. Vid entrén får alla besökare en specialdesignad t-shirt för just denna konserten. På t-shirten driver bandet friskt med sig själva och kräksjukan. Dessutom bjuds alla på en gratis nedladdning av hela konserten i ljudformat.

Faktum är också att bandet låter riktigt bra ikväll. I början av konserten sitter jag lyrisk och funderar på hur jag ska hylla dem. For whom the bell tolls blir första fullpoängaren för kvällen. Strax därefter följer One där pyrotekniken når sin fulla kapacitet till skillnad från i ljuset på utomhuskonserterna.

Men sedan går det på något sätt utför. Även om det levereras låtar som Nothing else matters, Master of puppets, Enter sandman och Blackened så känner jag en stor saknad av många låtar. Främst är det från senaste skivan "Death Magnetic" som jag saknar mina favoriter men även några gamla godingar som uteblev vilket drar ner betyget. Men så är det ju, jag fick inte mina favoriter men det fick någon annan.

Och även om jag var lite besviken så kan jag inte säga annat än att avslutningen med Seek and destroy, blandat med svarta metallicabadbollar fallande från taket (se nedersta klippet), var mäktig.

Robin Lundin

Här följer några smakprov från konserten:

´

For whom the bells toll

One

Master of puppets

Blackened

Nothing else matters

Seek and destroy

Piteå kommun tvingas byta lampor för 35 miljoner


Det är ett nytt EU-direktiv som gör att Piteå kommun nu tvingas byta ut lampor i stadens vägnät för 35 miljoner kronor

Sammanlagt rör det sig om 8 500 lampor som innan 2015 måste vara utbytta. Anledningen till detta är att de innehåller kvicksilver. Om inte Piteå bytt ut samtliga kvicksilverlampor innan 2015 så kan kommunen tvingas böta. De nya lamporna som ska ersätta kvicksilverlamporna är dock betydligt strömsnålare så bytet kommer på några års sikt att löna sig

Av: Adam Schatzl

Pitespalten testar Valborgsfirande


Sanna Längvik



Andreas Holm
Robin Lundin



Foto & Text: Therése Persson
Redigering: Sanna Längvik



(UPPSALA) Våren år på gång och på Varlborgsmässoafton välkomnar vi den på olika sätt. I Uppsala håller firandet på i tre dagar och det börjar i Ekonomikumparken.

Alexandra Gustafsson

Musik lockbete till vårsittningen

Den 15:e maj är det vårsittning på Kårhuset i Piteå. För att locka fler gäster såldes det under fredagen biljetter i foajén på Musikhögskolan. Samtidigt spelades det traditionell vår- och sommarmusik och flera stannade till för att lyssna på kvartetten.



Andreas Holm