tisdag, april 28, 2009

Piteå Dansar Och Ler för 19:e gången i sommar


Snart är sommaren här och det är dags för festivalen ”Piteå Dansar Och Ler” och sparka igång igen. I år är det 19:e gången som festivalen arrangeras, band spelar och människor träffas för en härlig stund i sommarvädret. Några av artisterna som dyker upp är Laleh, Timbuktu, Lena & Orup, Hardcore Superstar, Eldkvarn, ja listan är lång och då är inte alla artister offentliga än.




22-26 juli dansar och ler Piteå extra mycket. Många av Sveriges framstående artister är redan klara för årets festival som växer sig allt större i landet.
– Fler artister är på gång och allteftersom de blir klara presenteras de på vår hemsida. Vi har därför ingen presskonferens varje gång en ny artist är klar. Men idag tisdag har ett gäng nya artister släppts och sedan ska vi också ha en presskonferens på Krokodil i Maj, säger Jan Wimander VD för ”Piteå Dansar Och Ler”
Jan berättar även hur arbetet är att få artister att komma och spela på festivalen.

– Vissa år måste vi jaga band lite mer medan andra år är det lättare, det varierar väldigt mycket. Men festivalen växer också och börjar bli mer känd bland artisterna i vårt land. De börjar veta om vår festival och att den är rolig att komma och spela på vilket gör det lättare för att få de intresserade och få upp ögonen för oss. Band som varit här tidigare år gillar att spela här och de vill gärna komma tillbaka.
Vilka artister det är som ska komma på festivalen sitter inte bara de ansvariga för festivalen och bestämmer.
– Nä, folket får såklart också göra sin röst hörd. Varje år skickas det ut enkäter till olika målgrupper för att höra vad folk vill se och höra. Sedan tar vi hänsyn till de och ser vad vi kan göra för att folk ska bli nöjda.

Lockar många från Västerbotten
Att få folk att komma till Piteå på sommaren för att ta del av festivalen är inga större problem. Nu har den varit i farten i snart 20 år vilket gett en stor tradition, de hjälper såklart till en hel del för att locka människor.
– Sedan har vi stor publik från Västerbotten också. Vi marknadsför och satsar mycket där för att få dem att koma hit, vilket har varit lyckat. Då de inte har någon egen festival eller andra lika stora evenemang som drar, berättar Jan.

Färdiga artister:
Det här är de artister som hittills är färdiga för festivalen och kommer till Piteå för att uppträda i sommar:
Laleh, Lena & Orup, Timbuktu, Eldkvarn, Dead by April, Euskefeurat, Måns Zelmerlöw, Hammerfall, A Camp, Maskinen, Hardcore Superstar, Lorentz & M. Sakarias, Olle Nyman Trio, Calaisa, Sirqus Alfon, De lyckliga kompisarna, Erik Hassle, Florenco Valentin, Bengan Janson, Jerker Johansson Kvintett, Filip Olofsson Band, Sit-in Jazz, Brittleneck John´s Delta Duo, Ramblin Minds & H. Minds, Sit-in Blues.



Håll er uppdaterad om nya aktuella artister och annat som är bra att veta inför sommarens ”PDOL” på:
http://www.pdol.se/

Kika även in några av artisterna på deras myspace sidor:
Timbuktu -
http://www.myspace.com/timbuktuonline
Laleh - http://www.myspace.com/lalehsweden
Eldkvarn - http://www.myspace.com/eldkvarn
A Camp - http://www.myspace.com/acamptheband
Calaisa - http://www.myspace.com/calaisamusic
Erik Hassle - http://www.myspace.com/erikhassle
Hardcore Superstar - http://www.myspace.com/hcssgbg






Therése Persson

Veckans


Namn: Niclas Wikström

Ålder: 26 år

Familj: Mamma, pappa och två bröder

Sysselsättning: Jag jobbar med idéutveckling. Jag hjälper företag att nå den yngre gruppen.

Hur länge har du bott i Piteå?
- 25 1/2 år. Jag har bott i Skellefteå också. Jag var ju tvungen att se världen...

Vad är det bästa med Piteå?
- Det är lätt att förverkliga idéer här. Det är kort väg till makten och inte så många att övertyga.

Vad är det sämsta med Piteå?
- Det är syrefattigt.

Har du något smultronställe i Piteå?
- Ja, Hemlunda

Foto: Sanna Längvik
Text: Alexandra Gustafsson

Valborgsfirande i en lada

(PITEÅ) På torsdag kommer Kårhuset i Piteå att byggas om till en stor lada, drinkarna döpas om och en majbrasa kommer att glöda bakom huset.




Sanna Längvik
Andreas Holm
Alexandra Gustafsson

Siktar mot stjärnorna

(FOTBOLL) Piteå IF gör allt för att hålla sig kvar i Damallsvenskan. I försöket att klamra sig fast vid den högsta svenska serien, har stora satsningar gjorts.



Sanna Längvik
Adam Schatzl