onsdag, maj 13, 2009

Europaparlamentet - vad är det?

Den 7 juni är det dags för Europaparlamentsvalet. Men vad innebär det? Orkar du inte ta sig fram genom djungeln av information och uppmaningar? Pitespalten har samlat ihop kort men viktig information som du behöver veta.

Vad är Europaparlamentet?
Europaparlamentet är, tillsammans med Europeiska unionens råd (ministerrådet) EU:s lagstiftande avdelning. Känns det redan jobbigt? Ge inte upp. EU-parlamentet (vi kallar det så) har lagstiftande makt men ingen möjlighet att initiera förslag, utan det görs av Europakommissionen. Men vad är Europakommissionen då? Jo, det är den verkställande makten inom EU. Det är de som lägger lagförslag och det är de som genomför förslagen som blir godkända av EU-parlamentet och ministerrådet. Hänger du med? Parlamentet har även som uppgift att kontrollera kommissionens arbete plus att de har hand om EU:s budget. De har ganska många viktiga uppgifter med andra ord.

Vilka sitter i Europaparlamentet?
Just nu sitter det 785 ledamöter i EU-parlamentet, men i årets val kommer antalet att minska till 736. Ledamöterna, eller Europaparlamentariker (säg det snabbt tre gånger) som de också kallas representerar nästan 500 miljoner EU-medborgare. Sverige har idag 19 mandat i EU-parlamentet. Det är alltså vilka som ska fylla dessa mandat som vi väljer den 7 juni. Väl i parlamentet delas ledamöterna in utifrån politiska grupper och inte, som man kanske kan tro, efter hemland. Visst känns det redan mycket viktigare vem vi röstar fram?

Men vad är det vi väljer?
Som skrivet ovan så röstar vi fram vilka som ska få bli Sveriges representanter i EU-parlamentet de kommande fem åren. I första hand röstar man på ett parti, men det går även att ge en personröst på en särskild kandidat. När beslut fattas har Europaparlamentarikerna (det är verkligen ett roligt ord) i de flest fall lika stort inflytande som EU:s medlemsstater. Och tänk, de beslutar inte bara om lagar utan även om vägar, utbildning, mänskliga rättigheter, miljön, matpriser och mycket mycket mer.

Blev du något klokare? Här kan du gå in och kolla om du vill ha mer information:

Europaparlamentet
EU-upplysningen
Alexandra Gustafsson


-------------------------------------------------------------------------------------

En undersökning, gjord av Synovate och publicerad i Fokus, presenterades i april som visade att endast en tredjedel av Sveriges befolkning vet att det är val i år.
På Institutionen för musik och medier i Piteå är läget annorlunda. De flesta vet om att det är EU-val i år, men det är få av dem som är säkra på att de kommer att rösta.


Sanna Längvik

Klamyida vanligt i Piteå

Klamydia blir allt vanligare i Sverige och Piteå är inget undantag.
– Vi gör cirka 750 tester per år och ungefär 10 procent har klamydia, säger Maria Brundin, barnmorska på Piteå ungdomsmottagning.

I veckan kom RFSU's, Riksförbundet för sexuell upplysning, rapport från undersökningen Kådiskollen 2009. Den visade att svenskarna är sämst i Norden på att skydda sig vid intim kontakt. Allra sämst är ungdomarna, mer än var femte svensk i åldern 15-20 år anger att de inte använder något skydd alls.

Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten, har varit med och gjort undersökningar bland ungdomar i Piteå och han vet vad problemet är.
– Alla vet att kondom är enda skyddet mot könssjukdomar. Det handlar om attityd och alkohol, alkoholen är det stora problemet.
Österlund berättar också att det syns en tydlig könsfördelning bland klamydiasmittade.
– Kvinnor är fler som testar sig, därför hittar vi fler smittade där. Därmed inte sagt att kvinnor har det mer frekvent. Det går säkert omkring många men som hade det.

På ungdomsmottagningen i Piteå jobbar de mycket med förebyggande. Vid varje tillfälle pratar de om kondomanvändade samt delar ut gratis kondomer.
– Det är ju väldigt generöst av oss. I princip borde handeln protestera mot att vi ger ut gratis kondomer eftersom det är en handelsvara. Men det är ju tur att det inte är så, säger Anders Österlund.

Robin Lundin

Enkät

Har du haft oskyddat sex?

Män:

JA - 21
NEJ
- 3

Kvinnor:

JA - 21
NEJ
- 5

Främsta orsaker till JA:

  • Varit i ett fast förhållande
  • Bättre känsla utan
  • P-piller
  • Struligt och tar tid
  • Inte haft kondom tillhands
  • Varit berusad

Främsta orsaker till NEJ:

  • Onödigt att chansa
  • Vill inte riskera sjukdomar eller graviditet


Therése Persson