tisdag, maj 12, 2009

Ja de e värsta schlagern!



Ikväll är det dags för Malena Ernman att inta scenen i Moskva, Ryssland. Det är semifinal 1 i Eurovision Song Contest 2009. Hon tog svenska folket med storm med sin operainspirerande låt och fantastiska röst. Nu är det alltså dags för Malena att visa upp sig för resten av världen.

Bild: sr.se

Fjolårets Eurovision Song Contest hölls i Belgrad. Sverige hade skickat Charlotte Perrelli med ”Hero”, många trodde starkt på hennes chanser och hon var högt tippad i finalen. Men vinnaren blev Dima Bilan från Ryssland med låten ”Believe”, vilket gör att årets tävling kommer utspelas i just Ryssland. Charlotte Perrelli hamnade först på en blyg 18:e plats vilket gör att Malena nu först måste tävla i kvällens semifinal, för att där försöka säkra en plats i finalen på lördag.

Nya regler

Från 2008 har det införts en ny regel som ställer till det för många länder i tävlingen. Regeln säger att det bara är segraren som går direkt till nästa års final plus de så kallade ”fyra stora”. De är de fyra länderna som så att säga ”bidrar med mest” till tävlingen, rent ekonomiskt alltså. De är Frankrike, Spanien, Tyskland och Storbritannien.

Resterande länder lottas in i grupper beroende på vilka röster landet fått mellan åren 2004-06 och landets geografiska plats. Därefter placeras de ut i de två semifinalerna. Årets första semifinal utspelar sig alltså ikväll och den andra på torsdag, innan den stora finalen drar igång på lördag kväll.

Så bänka er framför tv:n ikväll, 21.00 SVT 1 och heja fram Malena och Sverige till en finalplats i Eurovision Song Contest 2009.

Therése Persson

"Vi fokuserar framåt"

Helgens match mot Örebro, som avslutades på ett grymt sätt sett ur Piteås synvinkel, är redan glömd och nu är siktet inställt på Sunnanå som gästar LF Arena på lördag.

Piteå stod för en väldigt stark defensiv insats som länge såg ut att räcka till en poäng borta mot Örebro. Men strax innan domaren ska blåsa av så blåser hon av en annan anledning - straff för Örebro. Mål och rullgardin ner men enligt Peter Grundström är det historia.
- Vi tittar inte bakåt. Vi fokuserar framåt.

Grundström berättar att stämningen i laget är, trots förlusterna, alldeles utmärkt. På träningarna fokuserar de mycket på att komma till avslut eftersom det blivit alldeles för lite av den varan. Inför lördag ska det bli ändring på det.
- Vi har bara tre poäng och vi vill ha mer. Vi vinner med 2-1, säger Grundström.

Robin Lundin

Bluesband spelade på Kåren

Institutionen för musik och medier består, till ungefär hälften, av musikutbildningar, precis som namnet talar om. Detta medför att musikkulturen på universitetet lever och frodas. Musiker med olika bakgrund och erfarenheter träffas, spelar tillsammans och bildar band.

Ett av banden på institutionen heter Rantatalos. De har spelat blues tillsammans under fyra terminer. I maj höll de i en konsert på Kårhuset i Piteå i samband med en blues- och jamkväll.



Bandets medlemmar:

Mirjana Petrova - Vocals
Jonas Strandgård - Guitar
Mikael Fall - Harmonica
Jan Östlund - Bass
Erik "Epa" Palmqvist - Drums

Sanna Längvik

Veckans



Namn:
Helena Stenberg


Ålder: Fyller 39 i november.

Familj:
Man och två barn
.


Sysselsättning: Vice ordförande i kommunstyrelsen samt kommunalråd.

Hur länge har du bott i Piteå?
– Hela livet.

Vad är det bästa med Piteå?
– Piteåborna, alla som bor här. Det är god stämning och alla tar hand om varandra. Det är tryggt men ändå spännande för det händer saker.


Vad är det sämsta med Piteå?

– Just nu är de det ekonomiska läget som påverkar alla.


Har du något smultronställe i Piteå?

– Får man säga två?
– Vår sommarstuga och Piteås skärgård.

Robin Lundin