söndag, april 26, 2009

Pitespalten testar


(PITEÅ) Våren är här och med vårsolen kommer blommor, bin och grillar fram. Pitespalten har testat skillnaden mellan att grilla hamburgare i en engångsgrill och i en grillstad.


Tid
Att göra en engångsgrill grillfärdig tar ungefär 20 minuter. Då har nästan hela tändpappret eldats upp och kolen har börjat glöda.
En grillstad tar längre tid att göra grillfärdig än engångsgril
len, cirka 30 minuter.

Hamburgarens konsistens och smak
Hamburgaren som grillades på engångsgrillen blev ojämnt stekta. Ytan blev knaprig och hård på vissa ställen, då kolen låg ojämnt och allt för nära stekytan. Det smakade mer kol än hamburgare.
Grillstadens hamburgare blev mer jämnt grillad, eftersom kolen var längre ifrån stekytan och fick därmed inte samma brända yta. Det smakade mer hamburgare om grillstadens hamburgare än om engångsgrillens.

Slutsats: Använd en grillstad med stekgaller när du grillar i vår och sommar. Det är värt att vänta de där extra tio minuterna, då smaken och konsistensen blir mycket godare.

Trevlig grillning!

Sanna Längvik

Uppdrag hejaklacksledare


Innebandyturneringen World Challenge för herrar arrangerades i Piteå i helgen. Ett sådant evenemang kräver naturligtvis cafépersonal, vakter, värdinnor med mera. Dessutom behövs Jenny Andersson och Jocke Stafsén – ditkallade endast för att dra igång stämningen.


Många som klev in genom portarna till LF Arena för att skåda
Sveriges innebandymatcher i helgen blev säkerligen smått överraskade.
Stämningen var på topp och på ena ståplatsen stod det en supporterklack som hejade fram de gulblåa på banan. Det är Jenny Andersson och Jocke Stafséns förtjänst som tillsammans med ett par andra har ett enda uppdrag under turneringen:
- Vi är här bara för att dra igång stämningen i hallen. Vi är hittagna som hejaklacksledare, säger Jenny Andersson som tagit sig genom hela landet från Helsingborg med tåg för turneringen.

"Allt det här är underbart"
Jenny är en av dem som innebandyförbundet skjutsat hit för att det ska bli en bra stämning under Sveriges matcher. Det hela började med en annons från förbundet, och den nappade Jocke Stafsén på.
- Allting började på innebandy.se där de sökte hejaklacksledare. Då sökte jag så klart och vann tävlingen där, sedan rullade det bara på, säger han och har sedan dess varit på flera uppdrag, bland annat på VM i Tjeckien, och det var där han fick kontakt med Jenny.
Det märks på både Jocke och Jennys engagemang under matcherna att de brinner för det här. Jenny bankar på trumman och Jocke drar igång ramserna. ”Vi älskar Sverige”, ”Svenska fans är vi allihopa” är några av de sånger som lyder från supportrarna. Större delen av klacken består av barn, men det finns en viss förklaring.
- Det här både ett lätt och svårt jobb. Det är för många slipsnissar, så jag jobbar med kidsen. De tycker det är skitskoj och har så drivande krafter, säger Jocke Stafsén som beskriver helgen
- Underbart! Det är så underbart allt det här. Jag älskar att göra de här grejerna, så underbart!
Turneringen då? Jo, den kammade Sverige hem med två vinster och en oavgjord.

Jocke sträcker armarna i luften - guldet är klart!

Fakta World Challenge, Piteå 24-26 april
Sport: Innebandy, herrar
Medverkande lag: Sverige, Schweiz, Finland, Tjeckien
Sveriges matcher: Tjeckien 2-1, Finland 9-7, Schweiz 5-5
Tabell: Sverige 5p, Finland 4p, Tjeckien 2p, Schweiz 1p

Turneringens hemsida
Innebandyförbundet
Andreas Holm

Dancing Queens på våruppvisning

(PITEÅ) Det var fullsatt i Christinasalen i Piteå under lördagen, då Piteå Dansstudios elever visade upp sina färdigheter.

Temat för dansuppvisningen var Våren, som framkom både i kulisser och i mellanpratet. Åldrarna var varierande; yngst var tvååringarna med tyllkjolar och den äldsta gruppen som framträdde var 15 år och äldre. Genrerna var allt från breakdance till balett, med varierande färdigheter och känslor.



Kort intervju med besökare.


Kort intervju med besökare.


Kort intervju med besökare.


Konferencier och dansledare Ellen Sterby hälsar publiken och våren välkomna.


Vacker dans med näsdukar var populärt bland de yngre deltagarna.


Modern dans i vitt.


Breakdance med några storlekar för stora kläder och keps på sned var killarnas favorit.


För att bli professionell balettdansös gäller det att man börjar i tid. De här flickorna är mellan 8 och 12 år gamla.


Ett vackert solo i modern dans, som till viss del är koreograferat av de två dansöserna.


Kung Bore fortsätter att kriga i vintern, liksom dansarna i denna krigsinspirerade moderna dans.


Ännu en grupp breakdance:are visar vad de går för.

Dansstudions hemsida

Sanna Längvik