måndag, maj 11, 2009

Vad är en phösare?

Vilka är dessa overallklädda människor som struttar omkring på Luleå Tekniska Universitet (LTU) egentligen? Vad har det för syfte? Och varför gömmer de sig bakom ett par solglasögon och en studentliknande mössa? Och vad händer under höstterminens nølleperiod?

Nølleperioden är en ca 11 dagars inledning på nya studenters studietid. En nølleperiod är något som många förknippar med skandaler, fylla och nedvärderande aktiviteter. Men det är något man har arbetat väldigt mycket på att förändra. På LTU vill man att nølleperioden ska vara en rolig tid, de nya studenterna ska hinna lära känna skolan, sina nya klasskamrater och känna på hur studentlivet är!

Historia
Den första nølleperioden på LTU utspelade sig för 35 år sedan, 1974. Nølleperioden kan ses som ett litet ”rollspel”. De nya studenterna ska se upp till och ha respekt för de elever som redan går på skolan. Varje år sätts det ihop en nølleperiodsgrupp som sköter förberedelserna och ”spelet” bakom nølleperioden. Dessa elever jobbar ännu mer och hårdare för att göra nølleperioden till något alldeles speciellt. De får därför en högre ”roll” i skådespelet och står över även phösarna. De är adel, generaler och överphösare.

Phösare
En phösare är en redan studerande person på LTU som finns till under nølleperioden för att hjälpa de nya studenterna. De människor som kommer till LTU har oftast flyttat långt hemifrån, många för första gången i sitt liv, känner kanske ingen. Phösarna hjälper och svarar på alla möjliga frågor och funderingar som de kan ha. Inte bara om studietiden som väntar utan om allt från var mataffären ligger, närmsta bankomat. Uppgiften är helt enkelt att göra starten på studietiden till en rolig upplevelse.
Att bära overall, huvudbonad och solglasögon är en lång historia, men det är något som görs för att inte skapa en nära kontakt med de nya nøllorna. Att bära just en overall är en bra grej, den är slitstark och tål mycket, smidig att ha på sig på aktiviteter, de täcker hela kroppen. Huvudbonad och solglasögon bärs för att dölja mer av dig själv. Att inte se hur en människa ser ut, och framförallt inte se ögonen gör att du inte riktigt lär känna personen. Alla program har olika färger på sina overaller för att man ska se vart de tillhör. Vi har lagt ner mycket tid och pengar på våra overaller. De ska bland annat stå vårt namn på benet, köpas och sy fast märken av alla dess slag. Alla klasser har egna phösare, sammanlagt har LTU i år närmare 200 stycken frivilliga elever som ska phösa och arbetar för att göra nølleperioden bra.

Frivilligt arbete
Jag ska själv vara phösare på LTU i början av höstterminen. Vi är 6 stycken från min klass MMT som ska phösa nya MMT studenter. Vi vill ge dem en lika rolig och bra nølleperiod som våra phösare gav oss.


Men det är mycket arbete inför nølleperioden som phösare. Vi har diktat ihop ett brev till våra nøllor, som de kommer få hem i brevlådan. Med lite information om nølleperioden, kontaktuppgifter till oss och vad som väntar dem när de kommer hit till LTU. Vi har skrivit handböcker som studenterna kommer få första dagen, med fakta inför nølleperioden, schema för aktiviteter, allt om kan behövas. Vi går även på phösarmöten och vi har alla gått en phösarutbildning. Där vi lärt oss viktiga saker såsom alkoholfrågor, konflikthantering och hur vi tar hand om våra nøllor och gör så att de känner sig välkomna.
Det är som sagt mycket jobb men man har väldigt roligt också under tiden. Man utvidgar sitt kontaktnät och i helgen hade vi även en egen sittning med alla overallklädda och fina människor!


Therése Persson