måndag, maj 18, 2009

Kriget som aldrig tar slut


Ända sedan 1984 när den första macintoshen skådade dagens ljus har det pågått ett ordkrig mellan inbitna PC-nördar och ännu mer fanatiska mac-extremister som fortfarande, 25 år senare försöker bekämpa varandra med ett tämligen verkningslöst vapen: övertalning.

"PC-datorer får bara massa virus och felmeddelanden", "Det går inte att spela spel på mac!!" Listan på argument mellan de två operativsystemen kan göras hur lång som helst. Det är nog få saker som har diskuterats så flitigt som vad som är bäst mellan Windows och Mac OS? Och det räcker tydligen inte med att ha "rätt", man måste även hacka på de som har "fel" också. Det är som två kulturer som möts på internet och fyller bloggar och forum till bredden med sina argument om vad som är bäst. Lyckas de inte övertala varandra konstaterar de bara att den andra parten är dum i huvudet. Och vad är egentligen bäst? Jag skulle personligen säga att det helt och hållet är ett ideologiskt val, eller i mac-användarnas fall nästan en fråga om religion, och olika religioner har ju sällan gått hand i hand. Så så länge de båda operativsystemen finns på marknaden så kommer den eviga kampen att fortsätta.

Testa dig vilken sida du står på. Svara på 8 frågor och du får veta om du är en Mac eller en PC


Adam Schatzl

En provklippning, tack!

I slutet av det tredje året på frisörutbildningen får eleverna chansen att göra ett gesällprov. Provet innehåller 10 delmoment som delas upp på två dagar, och ett godkänt prov ger eleven bland annat ett bevis på en färdig frisörutbildning. I helgen hölls gesällprovet i Furuhedsskolan i Kalix.

Delmomenten i gesällprovet bedöms av en jury. I Kalix hette juryn Ingela Sandström och Ann-Sofie Patomella, båda frisörer med en grundutbildning i Luleå. De bedömer de färdiga frisyrerna i ett rum där de ser på frisyren från alla håll och vinklar. Några av delmomenten som bedöms är herr- och damklippning, bröllopsuppsättning, färgning och permanent.
– Jag bedömde eleverna i Luleå förra året, då var det bara en tredjedel som klarade provet, säger Ann-Sofie Patomella.
Ingela Sandström flikar in:
– Igår var vi i Luleå och bedömde, där var det bara en av tolv som inte klarade det. Av det vi sett hittills finns det goda förutsättningar för att många här (läs: i Kalix) klarar provet i år.
Modellerna som blir klippta och hjälper eleverna att kunna utföra sitt prov, handplockas av eleverna själva. Det är ofta vänner eller bekanta som de klippt tidigare.


Ingela Sandström och Ann-Sofie Patomella bedömer gesällprovet i Kalix.

Utbildningen i Kalix har endast funnits i tre år, därför är årets gesällprovtagare de första som gör provet på frisörutbildningen. I klassen går det 14 tjejer, varav 11 gör provet i helgen. De tre elever som inte gör provet nu väljer att göra det i höst för att få mer erfarenhet under sommaren.
Johanna Rönnqvist, lärare på Furuhedsskolans frisörutbildning och mentor för den provtagande klassen, berättar om gesällprovet:
– De som blir godkända får ett yrkesbevis. Vanligt betyg får de ändå, men beviset gör bland annat att de får en bättre lön när de kommer ut.

Sanna Längvik