Delmomenten i gesällprovet bedöms av en jury. I Kalix hette juryn Ingela Sandström och Ann-Sofie Patomella, båda frisörer med en grundutbildning i Luleå. De bedömer de färdiga frisyrerna i ett rum där de ser på frisyren från alla håll och vinklar. Några av delmomenten som bedöms är herr- och damklippning, bröllopsuppsättning, färgning och permanent.
– Jag bedömde eleverna i Luleå förra året, då var det bara en tredjedel som klarade provet, säger Ann-Sofie Patomella.
Ingela Sandström flikar in:
– Igår var vi i Luleå och bedömde, där var det bara en av tolv som inte klarade det. Av det vi sett hittills finns det goda förutsättningar för att många här (läs: i Kalix) klarar provet i år.
Modellerna som blir klippta och hjälper eleverna att kunna utföra sitt prov, handplockas av eleverna själva. Det är ofta vänner eller bekanta som de klippt tidigare.
Ingela Sandström och Ann-Sofie Patomella bedömer gesällprovet i Kalix.
Utbildningen i Kalix har endast funnits i tre år, därför är årets gesällprovtagare de första som gör provet på frisörutbildningen. I klassen går det 14 tjejer, varav 11 gör provet i helgen. De tre elever som inte gör provet nu väljer att göra det i höst för att få mer erfarenhet under sommaren.
Johanna Rönnqvist, lärare på Furuhedsskolans frisörutbildning och mentor för den provtagande klassen, berättar om gesällprovet:
– De som blir godkända får ett yrkesbevis. Vanligt betyg får de ändå, men beviset gör bland annat att de får en bättre lön när de kommer ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar