söndag, april 19, 2009

Buggpremiär i Umeå


(UMEÅ) I helgen hölls danstävlingen Björkstá buggen i Umeå. För buggparet Emil Lang och Lisa Hellmér var det debut i tävlingsdans.

I lördags var det för dags för den första Björkstábuggen att ta plats i Gammliahallen i Umeå. Tävlingen som bestod av de fem swingdanserna Lindy Hop,
Boogie Woogie, Rock ´n Roll, Bugg och Dubbelbugg, var den första
för dansparet Emil Lang och Lisa Hellmér från dansföreningen Piteswänget. Paret har dansat bugg i cirka ett och ett halvt år,
men har endast övat som ett par sedan ett halvår tillbaka. Lang och Hellmér tävlade i klassen vuxen debutant och då helgens tävling var deras första visste de inte riktigt vad de skulle förvänta sig.
– Det är jättesvårt. Vi har ju aldrig jämfört oss med andra par innan. Vi hoppas såklart på en finalplats, men det hade varit kul att inte åka ut i första omgången, sa Hellmér innan tävlingen.

Gick inte vidare
Buggen var uppdelad i tre omgångar: kvartsfinal, semifinal och final. Alla danspar dansar i kvarts-finalen, sedan går ett antal vidare till semifinal och slutligen final. Varje omgång är 90 sekunder och då gör dansparen sitt bästa för att imponera på domarna. Emil Lang och Lisa Hellmér gjorde sitt bästa men lyckades inte gå vidare från kvartsfinalen. Trots detta var paret nöjda efter tävlingen.
– Det hade varit kul att gå vidare, men det var tufft motstånd, säger Hellmér.

Blodad tand
Eftersom dansparet som båda studerar vid Institutionen för musik och medier i Piteå troligtvis lämnar Piteå för varsina destinationer efter sommaren, är det svårt att förutspå om de kommer tävla tillsammans igen. Men båda är helt klart inspirerade av helgens tävling.
– Jag skulle kunna tänka mig att tävla igen, säger Lang.
– Ja, vi fick nog lite blodad tand. Det är väldigt inspirerande att få se så många duktiga dansare, menade Hellmér.

Tävlade i dubbelbugg

Emil Lang deltog även i dubbelbuggen tillsammans med Jenny Nilsson och Linnea Granberg. Trion slutade på en andraplats, dock var det bara två bidrag i deras klass. Lang var trots detta nöjd med sin debut.
- Jag tycker att det gick över förväntan. Det är första gången som jag får stå på en prispall, säger han med ett leende.


Vann, i klassen vuxen debutant, gjorde Joel Jonsson och Michaela Molin från Umeå dansimperium. I klassen vuxen A, som var tävlingens bästa klass, vann Linus Isaksson och Åsa Boman från Föreningen Lycksele Bugg och Swing.

Alexandra Gustafsson

Ny fölust för Piteå

Piteå IF:s debut i damallsvenskan började briljant med 3-0 hemma mot Kristianstad, men sedan dess har man kammat noll. Det blev en ny storförlust då de rödvitklädda fick se sig besegrade med hela 7-0 mot LdB FC Malmö.

Faktum är att Piteå inte gjort mål sedan i premiären och har på de tre efterföljande matcherna släppt in tolv mål. I matchen mot Malmö var man än en gång totalt chanslösa. Redan i halvtid stod det 3-0 till skåningarna och ökade på med ytterligare fyra mål i den andra delen. Mano Melis gjorde tre av Malmös mål. Det var inget snack om vilket lag som var bäst.

Till skillnad från Piteå är Malmö en allvarlig kandidat för SM-guldet. De norrbottniska nykomlingarna får i stället rikta in sig på att klara sig undan nedflyttning och efter de fyra inledande omgångarna är man på säker mark före Stattena och Kristianstad. Nästa match spelas inte förrän den 2:a maj, då Linköping kommer på besök. Linköping med flera landslagskvinnor, däribland Caroline Seger, kom tvåa i fjol och har sex poäng. De har dock endast spelat tre matcher hittills.
Så här spelade Piteå mot Malmö:
S Labbé
L. Blomkvist, L. Gjersvold, M. Åhlund, C. Johansson
K. Kayle, J. Marklund, B. Timko, J. Lindahl (72)
E. Johansson (45), J. Pedersen

På bänken: E. Gustafsson, L. Johansson (45), L. Nilsson-Waara (72), C. Nygren, M. Lundkvist

Se även:
Tabell, resultat och spelschema

Svenska fotbollsförbundet
Piteå IF
LdB FC Malmö

Andreas Holm