tisdag, april 21, 2009

Premiären för småklubbarna närmar sig

I skymundan av Piteå IF:s damallsvenska premiär och strålkastarna från de herrallsvenskans mäktiga arenor så spelas småklubbsfotbollen. Där fotbollen i många fall inte är det centrala utan i stället gemenskapen.

Majoriteten av Norrbottens fotbollsföreningar strosar runt i de lägre divisionerna. Till helgen drar det igång på herrsidan, medan damernas serie först går igång i mitten på maj.

Jävre IF åkte i fjol bittert ut division 5, men tar nu nya tag i sexan. Där blir det flertalet matcher mot närliggande lag så som Lillpite och Norrfjärdens andralag. Premiären för grönvitklädda Jävre kommer dock att ske mot Nybyn på hemmaplan.

Alviks herrlag gick i fjol upp från tredjedivisionen - om än med nöd och näppe - och därmed lämnas Hemmingsmark kvar som ensamt Piteå-lag i tredjedivisionen. Alvik spelar nu i samma division som Piteå IF och Infjärden, och dessa tre är alltså de starkaste lagen på herrsidan i Piteå. Dessa drar igång redan till helgen och då åker Piteå till Umedalen medan Infjärden tar emot Boden.

Även på damsidan tillhör Alvik och Infjärden de starkare lagen i Piteå. De är ensamma i division 2 och endast Piteå IF spelar i en högre division när det gäller lag i kommunen. Alvik och Infjärden möts i ett rafflande premiärderby den 3:e maj.

Division 4 får kallas som något av andralags-divisionen för såväl herr- och damsidan. Topptrion med Alvik, Infjärden och Piteå har sina andralag i division 4 där de ställs emot de mindre klubbarna Lillpite, Rosvik och Storfors med flera. Division 4 är den lägsta divisionen på damsidan i Norrland och där har exempelvis Infjärden ett tredjelag, som i säsongens första match får besök av Blåsmarks andralag.

Här är premiäromgångarna för Piteå-lagen:

Herrar

Division 2 (25-26/4):
Mariehem - Alvik
Umedalen – Piteå
Infjärden – Boden
Division 3 (25/4):
Hemminsmark - Morön
Division 4 (9-10/5):
Heden – Storfors
Harads – Rosvik
Infjärden – Lillpite

Alvik – Älvsby
Piteå - Arvidsjaur
Division 5: (8-10/5):
Öjeby – Svensby
Lira – Alterdalen
Stofors 2 – Ersnäs
Munksund/Skuthamn - Norrfjärden
Dvision 6 (9-10/5):
Jävre – Nybyn/ÄIF 2
Lillpite 2 – Norrfjärden 2
Brännberg 3 – Öjeby

Damer

Division 2 (2-3/5):
Infjärden - Alvik
Division 3 (6-10/5):
Storfors AIK 1 – Infjärden
Bergnäset- Sikfors
Norrsken – Gammelstad
Blåsmark/Svensbyn – Notviken 2
Division 4 (10/5):
Arvidsjaur – Munksund/Skuthamn
Infjärden 3 – Blåsmark/Svensbyn 2
Luleå DFC – Norrsken/Sjulsmark 2
Öjeby – Storfors 2

Se även:
Everysport - samtliga spelscheman
Svenska fotbollsförbundet

Andreas Holm

Egen musik och munspel i nio genrer

Ikväll spelar Mikael Fall på Kårhuset i Piteå. Scenen är ombyggd och 15-mannabandet spelar låtar från många olika genrer – alla skrivna av Fall.

Konserten ”Micke Fall, Egenskrivet Vol 2 feat. Munspelskonsert” tar plats på Kårhusets scen ikväll klockan 19. Men det är inte den vanliga scenen. Då bandet består av 15 personer har Fall valt att vända på lokalen, och delar av bandet kommer bland annat att stå i trappan till andra våningen. Konstruktionen ger dels mer plats för bandet, men även variation för ögat.

Konserten, som kommer att ta publiken bakåt i tiden, delas upp i två set; Pop och soul med lite modernare låtar samt en jazz- och bluesdel.

– I det andra setet är det musik som ligger mig närmast hjärtat, säger Fall.

Sommarlängtan

Inspirationen till låtarna kommer från olika saker, men sommaren är en stor influens.

– Mitt sommarställe är platsen jag längtar tillbaka till, där jag kan sitta och njuta framför grillen, säger Mikael Fall. Jag tänker mycket på sommaren, framför allt när jag skriver poplåtar.

Andra inspirationskällor kan vara allt från kärlek till skräckfilmer. Fall påpekar hur viktigt det är att låten har en hook, någonting som håller ihop texten.

Olika genrer

Under kvällen kommer det att spelas 14 låtar i nio olika genrer. Det blir pop, rock, gangsterjazz och många fler däremellan. Bland annat kommer publiken få höra ”Catching my train”, en snabb countryblues, där känslan av att vara jagad är dominerande. Mikael Fall kommer både att spela munspel och sjunga en del av låtarna. Under kvällen kommer även William Selberg gästa scenen.

Sanna Längvik

Alexandra Gustafsson

Konsert: Egenskrivet Vol 2 feat. Munspelskonsert

Genre: Pop, jazz, blues, rock, funk, soul, reggae, gospel, gangster jazz.

Mikael Fall – Munspel och Sång

Simon Wilhelmsson - Trummor

Crister Eriksson - Slagverk

Jonas Lindberg - Bas

Lars Engström - Gitarr

Anders Mattsson - Piano

Sigge Löf - Tenorsax

Johan Wikström - Baritonsax

Emil Lang - Trumpet

Jacob Dahlbäck - Trumpet

Rasmus Wingren - Trombon

Anna Karlsson - Background Vocal

Philip Magnusson - Background Vocal

Louise Strömstedt - Background Vocal

Gäst: William Selberg - Vocal

Lulespexet - Karl XII

Recension

€€

I lördags hade Lulespexet premiär för sitt 19’onde spex, Karl XII. Som vanligt bjöd spexarna på många rappa repliker och skratt, men ändå var det någonting som saknades i årets spex.

Karl XI är död. Det är nu upp till hans son Karl XII att ta över tronen. Men han har det allt annat än lätt. Den unge, krigslystna kungen ger sig iväg ut på krig med sina närmaste män Gyllenstierna och Ekrot. Men samtidigt som Karl XII är ute på krigstigen, försöker adelsmännen Wrede och von Schteen att ta över tronen.

Årets spex gjorde dock mig lite besviken. Handlingen var allt för lik förra årets spex, som handlade om Jeanne d’Arc. Upplägget var detsamma, karaktärerna kändes igen och det var helt enkelt bara för mycket från fjolårets. För dig som inte sett fjolårets spex, se årets, det kommer bli en trevlig tillställning. För dig som såg fjolårets spex, du klarar dig utan att se årets. MEN, du bör veta att det även i årets finns massor av repliker som lockar dig till skratt. Som vanligt på ett spex.


Vad är ett spex?


Ett spex är en blandning av musik och teater och förknippas allt som oftast med svenska universitet och högskolor. Spexet gör ofta parodi på historiska händelser samtidigt som nutida skämt vävs in i manuset. Det som gör spex unikt är publikens möjlighet att påverka föreställningen, vilket gör att olika föreställningar av samma spex kan se väldigt olika ut. När publiken ville se något igen, att någon ska vara argare, gladare, kärleksfullare eller på något annat sätt vill ändra det som sker på scenen, så börjar de skandera den förändring man vill ha. Får du då igång hela publiken får du oftast som du vill.

Alla spex har sina egna regler och detaljer, unikt för Lulespexet är att alla repliker och sånger bygger på rim. Dessutom tillåts inga skämt under bältet, något som är vanligt förekommande i många andra spex.


Robin Lundin
Läs mer:

Pitespalten testar

Lär dig laga pitepalt på 3 minuter


Palt är en mycket populär maträtt i övre delen av Sverige. Piteborna har till och med gjort den till lite av sin egen nationalrätt och rätten har fått det kanske något mer välkända namnet ”pitepalt”. Pitepalten innehåller till största delen potatis och rimmat sidfläsk. Valet av innehåll och fläsk i paltarna varierar vilket gör att det finns många olika varianter på maträtten.

Om man går långt tillbaka i paltens historia innan potatisen kom, så använde man sig av grovt osiktat mjöl som man blandade med vatten till en klimp som man sedan kokade i vatten. Sedan började man alltså använda sig av potatis istället för att få den mera matig och man fyllde paltarna med fläskkött. Även om det idag finns många olika sorters recept på palt är det två saker som alltid serveras till, det är en klick äkta smör och lingonsylt. Vanligaste drycken till för att förgylla smaken är ett glas mjölk.

Recept:

Ingredienser
(för ca 10 st)

10 potatisar av ordinär storlek


2-3 dl vetemjöl, eventuellt delvis kornmjöl


1 msk salt

Fyllning:

3-4 hg rimmat sidfläsk

Tillbehör:

äkta smör


lingonsylt

Gör så här:

1 Skär sidfläsket i små bitar. Forma dessa till bollar av storlek som en större köttbulle. Gör lika många bollar som du beräknar att göra palt.


2 Riv potatisarna fint på rivjärn eller i matberedare. Lägg över i durkslag och låt vattnet rinna av. Eller gör på något annat sätt för att få bort vattnet - detta är väldigt viktigt.


3 Blanda saltet och vetemjölet med den rivna och avrunna potatisen. Detta görs bäst med händerna. Mängden vetemjöl är beroende på potatissort. Använder man kornmjöl får man minska vetemjölsmängden. Kornmjölet är inget "måste" för smaken. Degen ska bli liknande en vetebrödsdeg i konsistensen.


4 Koka upp vatten med lite salt i en större kastrull.

5 Häll upp vetemjöl i en bunke. Ta upp potatisdeg av en tennisbolls storlek och vänd i mjölet. Platta sedan ut degbiten i mjölad hand och lägg i en fläskboll. Vik ihop och rulla till en perfekt palt. Använd hålslev och lägg ner dem i det kokande vattnet. Kontrollera att ingen fastnat på botten genom att föra hålsleven försiktigt över botten. Paltarna ska nu koka (livligt sjuda) - utan lock – en timme. Rör försiktigt i grytan då och då. Fyll eventuellt på med mer vatten.


6 Servera paltarna med äkta smör och lingonsylt. Palt äts med "smörbrunn". Skär av ett lock på palten - peta ur köttbollen - lägg äkta smör i hålet att smälta = "brunnen".


Foto Adam Schatzl

Programledare: Therese Persson