Lär dig laga pitepalt på 3 minuter
Palt är en mycket populär maträtt i övre delen av Sverige. Piteborna har till och med gjort den till lite av sin egen nationalrätt och rätten har fått det kanske något mer välkända namnet ”pitepalt”. Pitepalten innehåller till största delen potatis och rimmat sidfläsk. Valet av innehåll och fläsk i paltarna varierar vilket gör att det finns många olika varianter på maträtten.
Om man går långt tillbaka i paltens historia innan potatisen kom, så använde man sig av grovt osiktat mjöl som man blandade med vatten till en klimp som man sedan kokade i vatten. Sedan började man alltså använda sig av potatis istället för att få den mera matig och man fyllde paltarna med fläskkött. Även om det idag finns många olika sorters recept på palt är det två saker som alltid serveras till, det är en klick äkta smör och lingonsylt. Vanligaste drycken till för att förgylla smaken är ett glas mjölk.
Recept:
Ingredienser
(för ca 10 st)
10 potatisar av ordinär storlek
2-3 dl vetemjöl, eventuellt delvis kornmjöl
1 msk salt
Fyllning:
3-4 hg rimmat sidfläsk
Tillbehör:
äkta smör
lingonsylt
Gör så här:
1 Skär sidfläsket i små bitar. Forma dessa till bollar av storlek som en större köttbulle. Gör lika många bollar som du beräknar att göra palt.
2 Riv potatisarna fint på rivjärn eller i matberedare. Lägg över i durkslag och låt vattnet rinna av. Eller gör på något annat sätt för att få bort vattnet - detta är väldigt viktigt.
3 Blanda saltet och vetemjölet med den rivna och avrunna potatisen. Detta görs bäst med händerna. Mängden vetemjöl är beroende på potatissort. Använder man kornmjöl får man minska vetemjölsmängden. Kornmjölet är inget "måste" för smaken. Degen ska bli liknande en vetebrödsdeg i konsistensen.
4 Koka upp vatten med lite salt i en större kastrull.
5 Häll upp vetemjöl i en bunke. Ta upp potatisdeg av en tennisbolls storlek och vänd i mjölet. Platta sedan ut degbiten i mjölad hand och lägg i en fläskboll. Vik ihop och rulla till en perfekt palt. Använd hålslev och lägg ner dem i det kokande vattnet. Kontrollera att ingen fastnat på botten genom att föra hålsleven försiktigt över botten. Paltarna ska nu koka (livligt sjuda) - utan lock – en timme. Rör försiktigt i grytan då och då. Fyll eventuellt på med mer vatten.
6 Servera paltarna med äkta smör och lingonsylt. Palt äts med "smörbrunn". Skär av ett lock på palten - peta ur köttbollen - lägg äkta smör i hålet att smälta = "brunnen".
Foto Adam Schatzl
Programledare: Therese Persson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar