torsdag, maj 14, 2009

"The Big Four"


Varje år är fyra länder förutom det vinnande bidraget direktkvalificerade till nästa års final av Eurovision Song Contest. Är de bättre än alla andra? Varför ska just de särbehandlades?


”The Big Four” är alltså betäckningen på de fyra ”största” länderna i Eurovision Song Contest. Dessa länder är de som bidrar med mest pengar till tävlingen.

Det hela började när Tyskland inte klarade av att kvalificera sig till Eurovision Song Contest 1996. Då införde man från 1998 en regel om att de länder som bidrar med mest pengar till Europeriska Radio-och TV-unionen alltid ska få vara med och tävla oavsett placering i tävlingen. De fyra länderna har blivit kända som ”the big four” och de är Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Spanien.

Det kan tyckas väldigt orättvist, att de får tävla kommande år även om de kanske hamnar sist i finalen. Men man måste också tänka på att  utan dessa länder skulle kanske inte Eurovision Song Contest kunna genomföras. De här länderna ger varje år stora summor pengar så utan deras insatts skulle de andra länderna bli tvungna att ge mycket mera. Något som många inte har möjlighet till.

Therése Persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar